torstai 3. lokakuuta 2013

KuvataidediplomiLuonto tekee kauneimman taiteen.

 Luonnonmateriaaleista mielestäni ehkä kaunein ja inspiroivin on linnun sulat. Vuosi sitten kuvislukion lopputyökseni tein kuvisdiplomin, jossa sulat toimivat sekä inspiraationlähteenä että tärkeimpänä materiaalina. Silloin tein sulista mekon, tällä kertaa projektin alla on sulkakoru, josta kerron lisää sen valmistuttua.

Kuvisdiplomin aiheena oli vieraan kulttuurin vaikutus, toteutustapana nykytaide. Keskityin pohtimaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuurien vaikutusta länsimaiseen kulttuuriin, koska vieraista kulttuureista juuri intiaanikulttuureja pidin ja pidän edelleen kiinnostavimpina ja inspiroivimpina. Halusin tehdä työni kunnianosoitukseksi noille monipuolisille, rikkaille kulttuureille.

Kursivoinnit ovat otteita kuvisdiplomin portfoliosta.


Intiaanit käyttivät sulkia alun perin esimerkiksi päähineissä tai taikakaluissa. Sulilla ja niistä valmistetuilla esineillä uskottiin olevan yliluonnollisia voimia sekä pyhiä ja suuria merkityksiä. Sulan saattoi saada urotyöstä, ja siksi se toimi myös arvon merkkinä.

Halusin työni olevan maanläheinen, joten sulkienkin tuli olla aitoja. Maanläheinen on myös kankaaksi valitsemani luonnonvalkoinen sifonki.


Sulkien hankkiminen osoittautui vaikeaksi, mutta onneksi sain pitkän etsinnän jälkeen parilta metsästäjältä kauniita teeren sulkia ja höyheniä.


Luonnos mekosta, A4, kuivapastelli.


Intiaanikulttuureista innostuneena piirsin portfolioon "oheistyönä" perhepotretin suloisesta eskimoperheestä. A3, kuivapastelli.


Sopivia kaavoja ei löytynyt mistään, joten lopulta jouduin tekemään ne itse kokeilemalla ja sovittelemalla. Tekemistäni leimasi koko ajan kokeilu, sillä en halunnut tyytyä keskinkertaiseen.Valkoinen symboloi intiaaneille onnellisuutta, rauhaa, pitkäikäisyyttä ja viisautta.Puvussa intiaanikulttuuri yhdistyy eurooppalaisen kulttuuriin perustaan, nimittäin antiikin Kreikan kulttuuriin, josta kertovat muun muassa empire-linja, laskeutuva kangas ja kankaan sävy. Työssäni yhdistyvät siis intiaanikulttuuri ja eurooppalainen kulttuuri alkuperäisimmillään yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Tiukan aikataulun takia päivänvalolla ulkona otettujen kuvien sijaan kuvat otettiinkin sisällä ja illalla keinovalaistuksessa. 

Intiaanit ovat edelleen elävä ja kasvava kansojen kokonaisuus, joilla on erittäin rikas ja mielenkiintoinen kulttuuri. Korostaakseni tätä ajatusta valitsin teokseni malleiksi lasta odottavan siskoni ja tämän lapsen. Hieman intiaaneja muistuttavat mallit samaistuivat rooleihinsa ja kantoivat pukujaan hienosti.Se, että jouduin suunnittelemaan ja soveltamaan kaiken itse ilman valmiita malleja, oli sekä vaikeinta että ehdottomasti palkitsevinta. Opin paljon uutta ja sain nähdä, kuinka omasta ajatuksesta vähitellen syntyi käsin kosketeltavaa taidetta.

<3 naattu

8 kommenttia:

 1. Komia mekko tuli. Jäätävä tuo mun pötsi olllunna,mutta taisinki olla melko viimeisilläni tuossa. Pitäs teettää semmonen iso taulu jostain muusta kuvista!:) Inkkarit on<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teetäpäs. Mun mielestä tuo sun maha on edelleenkin ihan uskomattoman kaunis ja sopii tuohon mekkoon ihan loistavasti :)

   Poista
 2. Mitä kuvia! Sekä tehdyt että kuvatut aivan upeita! Ja mallit niin kauniina. :)

  Oot sinä vaan lahjakas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Mallit ei vois kyllä enää olla parempia. :)

   Poista
 3. aivan ihania kuvia ja mallit oli myös niiin kauniita ja nättejä !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jep, malleille iso kiitos, kantoivat molemmat pukunsa upeasti. :)

   Poista
 4. Aiivan ihana puku!<3

  VastaaPoista