perjantai 10. toukokuuta 2013

Maalailuja

Toukokuun kahdeskymmenes lähestyy. Kesäkuun kolmas lähestyy.

Jotenkin sitä alkaa maalailla. Mitä jos... Kuinka paljon onkaan laskettu sen varaan, että koulupaikka aukeaa tällä kertaa. En tiedä, miksi oon tehnyt niin, koska vaikeapääsyisempää koulua saa etsiä (haen siis arkkitehdiksi, opiskelen tällä hetkellä historiaa). Mutta se tie on tullut valituksi ja se tie käydään loppuun.

Oon maalaillut myös ihan konkreettisesti. Opetellut kesyttämään vesivärejä, noita kaikkien kuvisoppilaiden inhokkeja, välineistä tylsimpiä ja itsepäisimpiä.  En oo yllättynyt, että oon innostunut niistä nyt. Ainahan mulle käy näin.

Matikanlukuihin on suureksi ilokseni kulunut, kuten sanottua, niin valtavasti aikaa, etten ole juurikaan ehtinyt varsinaisia pääsykokeita varten harjoittelemaan, paitsi vasta ihan viimeisimpinä päivinä.

Aluksi päätin vain testata, miten vesivärit toimii tussien kanssa, menin siitä mistä aita on matalin ja maalasin ensimmäisen silmääni miellyttävän kohteen eli tuon uskollisesti keittiön pöydällä kukkivan orkidean. Aika pikainen sekatekniikkatyö, sain kuitenkin jotakuinkin sen tyyppistä jälkeä kuin halusinkin, siis pehmeitä laveerauksia, valumajälkiä... sopii hyvin mustan tussin kanssa. Tämä sekatekniikka sopii erinomaisesti arkkitehtuuriaiheisiin, joihin aionkin sitä piakkoin soveltaa.


Eilen pääsin vihdoin asiaan eli tekemään vanhoja pääsykoetehtäviä. Voin vain kuvitella kuinka hauskaa pääsykokeissa tulee, kun nytkin on jo niin kivaa. Käytettävänä mulla oli sama aika kuin pääsykokeissakin, kolme tuntia (tosin tein molemmat kahdessa). Muutenkin toimin aivan kuin pääsykokeissa, samoilla välineillä, ilman mitään apuja, malleja yms. Pääsykoetehtävät ovat vuodelta 2011.

TEHTÄVÄ 1
ELÄMÄÄ ARSENIKKIJÄRVESSÄ
Tutkijat ovat löytäneet arsenikkijärvestä uudenlaista elämää. Yksi löydetyistä uusista eliölajeista on
mikroskooppisen pieni etana. Tämä laji kykenee oleskelemaan poikkeuksellisen myrkyllisissä olosuhteissa.
Sen kuori ja vartalon tuntosarvimaiset ulokkeet poikkeavat kuitenkin merkittävästi muista tunnetuista
etanalajeista. Sillä on myös aistimia, joita ei ole tavattu millään muilla eläinlajeilla maapallolla.
TEHTÄVÄ
Toteuta arsenikkietana kahdella tavalla:
• lyijykynällä tai ohuella huopakynällä pienikokoisena, mutta hyvin tarkasti esitettynä, eläintieteellistä
julkaisua varten toteutettuna piirroksena sivulta ja päältä
• suurena, vapaamuotoisena maalauksena vesi- tai peiteväreillä sellaisena kuin sen koki etanasta
vaikuttunut, tutkijoiden elektronimikroskooppiin kurkistanut kuvataiteilija
TOTEUTUS
Piirtämällä tai maalaamalla vapaasti sommitellen kahdesta pystysuuntaisesta A3- arkista takaa teippaamalla
tehdylle vaakasuuntaiselle arkille.
ARVOSTELUPERUSTEET
Eläytymiskyky ja mielikuvitus, piirustus- ja sommittelutaito

Tehtävä sopi mulle täydellisesti - mahdollisimman paljon mielikuvitusta, mahdollisimman vähän rajoituksia. 


TEHTÄVÄ 2
FÖRI 2
Turun kaupunkia halkoo Aurajoki, jonka yli on järjestetty siltojen lisäksi perinteinen kevyen liikenteen
avolauttayhteys, ”Föri”.
Kulttuuripääkaupunki Turku on päättänyt perustaa joen yläjuoksulle, lähelle Tuomiokirkkoa uuden
jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille tarkoitetun lauttayhteyden. Uuden lautan tulee ilmentää Turkua osana
avantgarde- ajattelun Suomea.
TEHTÄVÄ
Suunnittele Aurajoelle edistyksellinen ja moderni, ”Föri 2” lautta noin 50 jalankulkijalle.
TOTEUTUS
Piirtämällä lyijy- ja värikynillä annetulle pystysuuntaiselle A3- arkille:
• öinen näkymä, joka toteutetaan arkilla olevaan kuvaan ja jossa lautta kulkee parhaillaan joen
keskivaiheilla
• päivänäkymä lautalta kohti rantaa, arkin vapaaksi jäävään osaan
ARVOSTELUPERUSTEET
Suunnittelu- ja ideointitaito, piirustus- ja sommittelutaito.Jos ennen inhosin vesivärejä, niin uusi inhokki on nyt puuvärit. Voisiko tylsempiä värejä enää ollakaan... Paljon vaivannäköä ja tulos on silti mitäänsanomaton. Pahempia ovat enää öljyvärit. Välineistä huolimatta pidin myös tästä tehtävästä, sai suunnitella lasipalatseja... Jos pääsen kouluun, musta tulee kaikkien käytännöllisten tyyppien kauhu ;)

Kuhunkin tehtävään käytin aikaa vain kaksi tuntia vaikka sitä olisi ollut käytettävissä kolme. Työt olisivat kaivanneet vielä jatkamista, mutta mulla oli hirvittävä kiire. Aika helpottavaa kuitenkin huomata, ettei ainakaan ajan kanssa luultavasti tule ongelmia. Tai ainakaan tämän tyyppisissä tehtävissä. Tai ainakaan ellen jäädy totaalisesti.

Mitäs mieltä ootte töistä, vastaavatko arvosteluperusteita?

<3 naattu

6 kommenttia:

 1. Kyllä vastaa, mää tykkään niin nuista sun töistäs! :)

  VastaaPoista
 2. Olen niin kateellinen noista vesiväritöistäsi! Minä en ole vieläkään päässyt eroon asennevammastani niitä kohtaan. Maalaan aina ihan tukkoon ja paperi menee suunnilleen rikki, vaikka olisi kuinka paksua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo vesivärimaalaus ei todellakaan oo mikään helpoin laji. Ei voi koskaan tietää miten ne käyttäytyy. Mut siistiä sit kun siitä pääsee vähän jyvälle, suosittelen vielä sitkeesti koittamaan. :)

   Poista
 3. Ihastuin tuohon ylimmäiseen työhön tosi paljon, oma isä on kuvanveistäjä ja tehnyt paljon rahoja ym. ja niitä olen tiirannut pienestä saakka. Yksinkertaisuus on valttia ja pieni virhe tekee ympyrästäkin paljon mielenkiintoisemman :). Kaunista, tarkkaa jälkeä sinulla. Tuo alimmainen jäi aavistuksen hahmottamatta, koska kuva oli aika pieni, tosin paljon piti saada samaan paperiin asiaa. Ihan olen kateellinen, kun tuollaisia saat väsäillä, minulla vastaavat työt ovat tässä kolmen pojan katraan takia hiukan jäissä ja leikin7taiteilen nyt vaan tuolla ruuanteolla, kun se on pakollista joka tapauksessa :) Nauti pääsykokeesta ja toteuta itseäsi, olet tosi taitava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Yksinkertaisuus ja rentous (johon sisältyy tuo liiallinen virheiden välttäminen) tekee kyllä taiteesta ylivertaisen hienoa, mutta juuri nuo asiat ovat ainakin mulle kaikista vaikeimpia. No, älä huolestu vaikket juuri tuossa elämänvaiheessa ehtisi muuta taiteilemaan kuin ruualla, taidot muistuu mieleen kyllä sitten, kun on aikaa tehdä. Ja onneksi elämässä voi taiteilla ihan millä vain ja missä vain, kun vaan haluaa nähdä maailman sillä tavalla. :)

   Poista