keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Toivotaan parasta, pelätään pahinta

Sinne lähtivät arkkitehtuurin ennakkotehtävät. 17.4. saa tietää miten käy. Ei auta kuin toivoa parasta.

Pari vuotta sitten pitkän pohdinnan jälkeen keksin yhtäkkiä, että musta tulee arkkitehti. Hain kouluun jo viime vuonna, mutta ennakkotehtävät menivät niin päällekkäin kirjoitusten kanssa, että hutaisin ne, eivätkä menneet läpi.Vannoin, että tänä vuonna alan tekemään ennakkotehtäviä HETI, kun ne ilmestyvät. Yllätys;  lopulta aikaa ennakkotehtäville jäi reilu viikko. Sain tehtyä kaikki ihan kohtuullisesti, mutta kyllähän se harmitti, miksen aloittanut aikaisemmin.

Tämän vuoden ennakkotehtävät olivat kyllä huippukivoja! Tekstipätkät Italo Calvinon Näkymättömät kaupungit -romaanista olivat tosi inspiroivia. Pakko lukea tuo kirja heti, kun niitä vapautuu lainasta.

Ensimmäinen tehtävä

Lue teksti:
"En tiedä onko Armilla tällainen siksi, että se on keskeneräinen, tuhottu, noiduttu vai pelkän oikun vuoksi. Tosiasia on että siinä ei ole seiniä, ei kattoja, ei lattioita: mikään siinä ei saa sitä muistuttamaan kaupunkia paitsi vesijohtoputket jotka kohoavat pystysuorina siinä missä kerrosten pitäisi olla: todellinen metsä putkia jotka päättyvät hanoihin, suihkuihin, suuttimiin, tulva-aukkoihin. Taivasta vasten loistaa valkoisena jokunen pesuallas tai kylpyamme tai muu posliiniesine kun myöhästynyt hedelmä joka on jäänyt puuhun kiinni. Luulisi että putkimiehet olisivat tehneet työnsä ja lähteneet pois ennen muurarien tuloa tai että heidän häviämättömät asennustyönsä olisivat kestäneet katastrofin, maanjäristyksen tai termiittien rakennuksen." (Italo Calvino: Näkymättömät kaupungit)

Piirrä näkymä Armillan kaupungista maan tasosta nähtynä. Piirros toteutetaan lyijykynällä pystysuuntaiselle, noin 380 x 280mm kokoiselle arkille.

Arvosteluperusteet: sommittelu, kolmiulotteisuuden tuntu, piirrustustaito.


Ristiriitainen fiilis jäi. Sommitteluun varsinkaan en ollut oikein tyytyväinen. Olisin halunnut myös tehdä vaikeamman, kolmen pakopisteen perspektiivin, mutta se oli niin vaikea, ettei aika riittänyt. Toivottavasti tuo nyt kuitenkin on sitä, mitä ne hakee.

Toinen tehtävä

Lue teksti:

 "Irene on kaupunki jonka näkee kun kurkottautuu ylängön reunalta hetkellä jolloin valot syttyvät ja kirkkaassa ilmassa erottuu kaukana alhaalla asutuksen piiri: missä on tiheimmin ikkunoita, missä kaupunki haarautuu huonosti valaistuiksi kujiksi, minne keskittyvät puutarhojen varjot, missä kohoavat tornit merkkivaloineen..." (Italo Calvino: Näkymättömät kaupungit)

Maalaa vesiväreillä Irenen kaupunki ylängön reunalta nähtynä vaakasuuntaiselle, noin 380 x 280 mm kokoiselle arkille.

Arvosteluperusteet: tunnelmallisuus, mielikuvitus.

Olin lopputulokseen siihen nähden ihan tyytyväinen, etten ole vesiväreillä  juurikaan maalannut. Mun mielestä työ vastaa ihan hyvin arvosteluperusteita. Tässä tehtävässä oli huikeaa, kun sai kerrankin suunnitella sellaisen kaupungin kuin halusi. Aika suureellinenhan siitä tietysti tuli...

Kolmas tehtävä

Lue teksti:

"Lujittaakseen suhteet jotka hallitsevat Ersilian elämää kaupungin asukkaat pingottavat lankoja talojen kulmien välille, valkoisia tai mustia tai harmaita tai mustavalkoisia sen mukaan osoittavatko ne sukulaisuussuhteita, liike-elämää, auktoriteettia, kaupallista edustusta. Kun lankoja on niin paljon, ettei niiden lävitse enää voi kulkea, asukkaat lähtevät pois: talot puretaan, jäljelle jäävät vain narut ja niiden tukikepit." (Italo Calvino: Näkymättömät kaupungit)

Tutkijat ovat löytäneet tämän suhteellisen tasaisella maalla sijaitsevan kaupungin rauniot. Talot ovat kadonneet ja tutkijat yrittävät rekonstruoida kaupunkia lankojen avulla. Rakenna malli tästä rekonstruktiosta alla olevan ohjeen mukaan.
Naulaa kahdesta 10 mm kapalevystä liimatulle alustalle erikorkuisia nauloja, jotka ovat tekstin mukaisesti talojen kulmia. Kiinnitä lankoja kulkemaan naulojen väleihin niin, että syntyy katuja, kortteleita ja aukioita. Nauloja ja lankoja voi olla muuallakin kuin talojen kulmissa, mutta langat eivät saa kulkea korttelien sisällä. Kadut ovat mallissa n. 2-4 cm leveitä.
Mallin mitat: pohjan koko on 360 x 250 mm, mallin maksimikorkeus 180 mm. 
Arvosteluperusteet: mittakaavan taju, rakennetun kaupungin tilallinen kiinnostavuus, siisteys.

Tämä tehtävä oli todella sekava. Ote kirjasta ja tehtävänanto puhuivat välillä täysin ristiin. Tehtävässä ei myöskään ole sanottu, saako kapalevyä käsitellä mitenkään, saako sitä maalata tms. Lopulta pelasin varman päälle ja käytin omassani vain kapalevyä, erikorkuisia nauloja ja vain noita tekstissä mainittuja neljän väristä lankaa. En oikein tajunnut, mitä tällä haettiin, enkä oikein tiedä, millainen lopputuloksen olisi pitänyt olla. Pyrin selkeyteen ja siisteyteen, tietysti tilalliseen kiinnostavuuteen ja mittakaavan onnistumiseen. Jälkimmäinen saattoi mennä vähän pusikkoon: kadut ovat vähän liian kapeita ja osa taloista jätti-isoja...


Kovin tyytyväinen en ole, mutta milloin olisin omiin töihin? Toivotaan toivotaan... <3 naattu

22 kommenttia:

 1. VAU! Sun työt vangitsivat mut! :) Erityisesti lyijykynäteos ja Irenen kaupunki; miten mahtavaa jälkeä vesiväreillä!! Jos ei näillä töillä mennä jatkoon, niin ei millään! (sanon minä, joka en ymmärrä tällaisista mitään;) Mutta anyway, hienoja töitä ja maalaile enempiki vesiväreillä. :) Arvostan sun blogissa ennen kaikkea näitä sun omia töitä! :)Piän sulle peukkuja koulun suhteen, terkuin Ankku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiiitos Ankku!! :):) Tsemppejä tässä nyt kovasti tarvitaan. :) Huippua kun jaksat lukea blogia. Varmaan tuut näkemään piakkoin mun vesiväritöitä, kun ois pakko harjoitella ennen pääsykokeita. :) ps. ois kiva nähdä!

   Poista
 2. Aivan mahtavia. Olen todella kateellinen. Omat työt ovat täysin mitättömiä näihin verrattuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Äläpäs kun kukin tekee tyylillään. Persoonallisuus on parasta. :)

   Poista
 3. Kyllä se siittä piippuli. Ei ainakaan ole taidosta kiinni ja viime vuoden pääsyki oli tosi vähästä kiinni. Onnea pääsykokeisiin, nähdään varmaan Oulun kokeissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, nähdään! :) (ja ei, en tajunnut kuka oot :D mutta nähdään silti!)

   Poista
  2. Hahah, tuolta foorumilta oon kuitenkin mutta pysyn anonyyminä! :D

   Poista
  3. Jeeep mä vaan luulin et tunnen sut ihan henk-koht mut :DD Pysy rauhassa :D

   Poista
 4. Nuo ovat mahtavia! Etenkin vesivärimaalaus!

  VastaaPoista
 5. UPeita.<3 :) Tsempit sulle, luulis, että näillä paikka aukiais. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Toivotaaaaan... Kyllä nyt on ihan hyvä fiilis sen suhteen, vaan eipä tuota ikinä tiiä. :)

   Poista
 6. mahtavia naattu!! kyllä varmasti jatkoon pääset! taidoists ja ideioista ei varmasti jää kiinni ja luulis että nuo vastaa hyvin tehtävänantoja. nyt reippaana matikkaa pänttäämään niin kyllä se paikka sieltä aukee! t.sussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti suffa!! Se matikkahan tässä varsinaisen ongelman pyöräytti. Mua ei ollenkaan kiinnostais avata nuita kirjoja. Hyh. Mut ei se auta. :D

   Poista
 7. Aivan ihania töitä, mutta mitä muuta sulta vois oottaakaan. Naattu oot paras <3 :)
  Luulis noilla paikan aukeavan sulle, vastaavat ainaki tehtävänantoja munki mielestä! Erityisesti kyllä rakastuin tuohon Irenen kaupunkiin. Hirveesti tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilla! <3 Tsemppiä tässä tarvitaankin ja urakalla. Huippua kun jaksatte kannustaa. :) (ps. tuu piipahtaan ens vkl?)

   Poista
 8. Tosi hyvät, varmasti pääset jatkoon.

  T. Samoihin kokeisiin osallistuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan niin. Nähdään kokeissa, tsempit sinne :)

   Poista
 9. mahtavia töitä! Tsempit ja toivotaab, että pääset!

  VastaaPoista