tiistai 16. huhtikuuta 2013

Olet mitä haluat

"Merimies ei rukoile myötätuulta. Hän oppii purjehtimaan."
Gustav Lindborg

Vuosi sitten, sen kunniaksi, että kirjoitin yo-kirjoituksissa psykologiasta L:n, psykologian opettajani antoi minulle stipendinä pienen kirjan. Hävettää myöntää, mutta rahapulassa painiskelevana opiskelijana ajattelin, etten minä mitään kirjaa tarvitse vaan rahaa!

En olisi voinut olla enempää väärässä. Kirja oli juuri sitä mitä tarvitsin, ja se kirja oli Tony Dunderfeltin Ilon psykologia.

Kliseisesti ilon psykologia on kirja, joka muuttaa elämäsi, jos vain annat sen muuttaa. Toisille sellainen kirja voi olla esimerkiksi Paolo Coelhon Alkemisti (olen lukenut senkin), minulle se oli Ilon psykologia.

Meillä on jatkuva tarve pyrkiä eteenpäin, tehdä asiat paremmin, parantaa maailmaa. Haluamme isomman, paremman ja kauniimman kodin, sisustamme sen nätisti, pidämme huolta ihmissuhteistamme. Liikumme, jotta fyysinen terveytemme pysyisi hyvänä. Teemme töitä, että välttäisimme taloudelliset ongelmat. Mutta miksi niin moni meistä sairastaa masennusta, miksi mielenterveyden ongelmat ovat yleisempiä kuin koskaan, vaikka maailma ympärillämme on aineellisesti ja sosiaalisesti parempi kuin koskaan ennen? Dunderfelt sanoo: "Vielä nykyaikanakjin psyykkistä vapautta ja ajattelun luovuutta aliarvioidaan kauhistuttavalla tavalla. Psyykettä pidetään yleisesti toisarvoisena aineelliseen ja sosaaliseen maailmaan verrattuna." Miksi pidämme huolta elämän muista osa-alueista, muttemme kuitenkaan tärkeimmästä, nimittäin omasta psyykeestämme?

 Ajattelemme, että olemme hyvällä tuulella, koska ulkona paistaa aurinko tai huonolla, koska kaverimme käyttäytyi ääliömäisesti. Onnellisuuden ajatellaan siis olevan sidoksissa fyysisiin tai sosiaalisiin tekijöihin, toisin sanoen ilon ajatellaan tulevan ulkopuolelta. Kuten aiemmin kirjoitin, ihmiset olivat 80-luvulla tutkimusten mukaan tyytyväisempiä kuin nykyään, vaikka aineelliset ja sosiaaliset olosuhteet olivat tuolloin paljon nykyistä huonompia.

Todellisuudessa ilon suunta on enemmän kuin ulkoapäin sisään virtaavaa, niin sisältäpäin ulos kulkeutuvaa. Elämä on tulkintaa. Kauneus on katsojan silmässä. Metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Hymyile elämälle, niin se hymyilee sinulle takaisin. Kyllähän me kaikki tiedämme, että asenne vaikuttaa, mutta uskommeko siihen, että asenne ratkaisee?

Meillä itsellämme on avaimet parempaan elämään ja sen saavuttamiseen tehokkaimmalla keinolla: oman psyykeemme avulla. Kuulostaa utopistiselta, vai mitä? Ilon psykologia on kuitenkin hyvin selkeäkielinen, pieni kirjanen, helpompilukuisempaa kirjaa saa etsiä. Omasta mielestäni kirja on jopa liian helppo, yksinkertainen ja suoraviivainen, itse kun rakastan pohtia kaikenlaista psykologista, filosofista ja muuta älytöntä.

Monet kyynikot ja realistitkin saattavat suhtautua väheksyvästi tällaiseen "yltiöoptimismiin" ja pitää sitä huuhaana. Ajatuksen voima vaikuttaa kuitenkin jopa aivojen rakenteeseen. Se on hiljattain todistettu tutkimuksissa, joita on tehnyt mm. Jeffrey M. Schartz, joka osoitti, että ihmisen tapa ajatella, havannoida ja toimia muuttaa aivojen hermoston toimintaa, vahvistaen tiettyjä yhteyksiä ja heikentäen toisia. Uutinen on valtava, se todistaa, että positiivisuuden, oman luovan ajattelun voima on merkittävämpi kuin olisimme koskaan voineet kuvitella.

Ilon psykologia on kirja, joka muutti elämäni suunnan. Ymmärsin, että olen itse vastuussa onnellisuudestani. Elämä on sitä, miten sen tulkitsen. Minä itse olen sitä, mitä haluan olla.

Oman elämän suunnan muuttaminen ei tietystikään käy käden käänteessä. Sen eteen tarvitsee tehdä töitä, ja paljon. Siksi Ilon psykologia on aina ulottuvillani (ellei se ole lainassa, ja se on muuten usein, koska olen mainostanut sitä aika innokkaasti).

Tottakai negatiivisiakin tunteita pitää olla ja nekin pitää ottaa tosissaan. Mutta ei liian tosissaan; onko niissä pakko jatkuvasti rypeä? Ajatus siitä, että olen huono ihminen jonkin epäonnistumisen takia, on vain oma tulkinta ja kaukana totuudesta.

Oma elämäni on helpottunut suuresti, kun olen oppinut "nousemaan" negatiivisesta olotilasta heti, kun näen sen mahdolliseksi ja pysäyttää alkavan negatiivisen kierteen. Se onnistuu yksinkertaisesti asennemuutoksen avulla. Olen oppinut nauttimaan elämästä paljon enemmän. Olen ymmärtänyt, että samalla energialla, jolla angstailen synkissä pohjamudissa, voin yhtä hyvin iloita arjen pienistä iloista. Sillä arjen pienistä iloista elämä koostuu, kuin pitkä helminauha: valon leikki orkidean helmiäisessä lehdessä, kommentti blogissa, raikas ilma tai ystävän hymy. Pitää vain osata nähdä, tuntea, aistia.

Oikeastaan blogini liittyy samaan asiaan. Haluan täällä tuoda esille ja jakaa asioita, joista innostun, pidän, rakastan ja nautin. Haluan jakaa innostusta ja hyvää mieltä. Jakamalla hyvää mieltä tuottavia asioita saan myös itse niistä entistä enemmän iloa.

Tervetuloa uusille lukijoille ja kiitos teille kaikille. Lukemalla ja kommentoimalla blogiani tuotte mulle paljon iloa ja hyvää mieltä! :) On ollut myös huikeaa huomata, kuinka monet ovat tsempanneet ja uskoneet muhun kouluunhakuprojektissa. Huomenna selviää, pääsenkö jatkoon ennakkotehtävistä. Aika menee niiiiiin hitaasti. Jännittäääää!
<3 naattu

8 kommenttia:

 1. Naattu, tykkään tästä! Asioita, joista ei voi koskaan muistuttaa itseään liikaa.

  Toivon totisesti että pääset sinne kouluun. Pidän peukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, elämän tärkeimpiä asioita. Kiitos, kannatti pitää peukkuja, kun ainakin ennakkotehtävät on nyt läpäisty!! :)

   Poista
 2. Mua niin huvittaa, ku vähä saman tyylinen vaikkei silti yhtää nii mun blogijuttu, kuitenki "syvällisempää" ku normisti bloggaillaan niin kummallaki tänäiltana, toisten tietämättä! :D Mutta asiaan, mahtava bloggaus! :) Itelläni kyseinen kirja muutti myös elämäni, se on uskomaton kirja, niiku joskus ku tein ite tästä kirjasta blogijutun, totesin: AVain onneen, yksinkertaista! Sitä se on, kun sen vaan hoksaa! ja ymmärtää ITSE! :) Kiitos taas, ku muistutit tästä asiasta ja kiitos sun blogista, tää on niin parasta lukia!<3 Ilimottele, miten kävi ennakkotehtävien. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, telepatiaa! ;) Toi on kyllä mieletön kirja, ja oikeasti voi muuttaa elämän jos sen vaan antaa tehdä sen ja jos jaksaa tehdätöitä sen eteen. :) Kiitos kommentista!! :)

   Poista
 3. Niin asiaa, Naattu. Ja niin taitavasti osaat kirjoittaa ajatukset tekstiksi!
  <3 Sussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä nyt taitavuudesta tiiä näissä höpinöissä mutta kiitos!! <3 Asiaa ainakin se on ;)

   Poista