keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Croquis

Croquer on ranskaa ja tarkoittaa "piirtää pikaisesti". Croquissa mennäänkin aivan eri säännöillä kuin normipiirtämisessä ja juuri se tekee siitä niin mielenkiintoista. Kurssille mennessä en juuri tiennyt, mitä croquis yleensäkin on, ja olin vähän :o kun siellä olikin alastomalli. Viiden minuutin päästä kaikki oli jo tosi luonnollista.

Croquita piirtäessä yritetään mahdollisimman nopeasti löytää olennainen. Aikaa on yleensä minuutista viiteen minuuttiin. Kokeilkaapa piirtää ihminen (kokonaisuudessaan!) minuutissa, ja vielä 10 putkeen niinkuin me tehdään. Siinä oikeasti tulee melkein kuuma. Koko hässäkkä kestää kaksi ja puoli tuntia, joten paperia tarvitsee painavan pinon.

En tosiaan ole croquista koskaan aikaisemmin piirtänyt, joten opettelua on ollut aivan älyttömästi. Muutenkin piirtämiseen opetusta oon saanut aikaisemmin vain vähän. Kehitys on siis ollut aika huimaa, mutta kehitettävää vieläkin huimemmasti. Tämä, siis eilinen kerta, oli mun kolmas kerta croquissa.

Ensimmäinen on minuutissa tehty viivapiirros. Useimmissa jäi puuttumaan jalkoja tai käsiä, tässä ehdin piirtää suunnilleen kaiken.


Seuraavassa aikaa on kaksi minuuttia ja viivan lisäksi tarkoitus löytää myös varjot.

 

Nyt tehtävänä oli piirtää "suttaamalla" niin, ettei kynä kertaakaan nouse paperista, ja koota syntynyt hässäkkä muutamalla terävällä viivalla. Aikaa kaksi minuuttia. (Taustalla näkyy toisen puolen piirros, kun aliarvioin tarvittavan paperin määrän.)Yleensä tämä ei kuulu croquihin, mutta tällä kertaa tehtiin tutkielmia jalkaterästä. Aikaa oli nyt enemmän, viitisen minuuttia. Olin ihan mielissäni, kun oon jo aikaisemmin ollut erityisen ihastunut jalkaterien piirtämiseen. Ne on jotenkin niin hassun muotoiset, varsinkin varpaat.
 

Tämä kerta oli kyllä tähän mennessä hauskin ja mielenkiintoisin. Ensi viikolla piirretään croquista vesiväreillä. Sitä odotellessa... :)

- naattu10 kommenttia:

 1. siskosi blogista löysin blogisi. En voinut olla konmentoimatta, aivan mahtavia. Todella taiteellinen olet! Hebe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentit on oikeenki tervetulleita! Kiitos :) Mutta kyllä se taiteellisuuskin on harjoittelusta kiinni. Voisin joskus postata niitä mun ensimmäisiä croqeja ihan vaan sen osoitukseksi kuinka paljon se tosiaan riippuu harjoittelusta. :)

   Poista
 2. Oot sää käsittämätön käsistäs! Vau. Ja kiva blogi, juurikin mun makuun, ko kertoo kaikesta siitä mikä inspiroi.. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itestä kyllä tuntuu että noi on vielä rääpäsyjä mutta ei voi vaatia iteltä vielä liikaa :) Jep, inspiroituminen on elämän suola :D

   Poista
 3. Siis aivan mielettömän hyvä oot piirtämään!:D Mikä toi croqu on, tai ootsä paljon harjotellu piirtää noita, ihan sairaan hienoja. Ja siis mikä toi kurssi on ja missä sitä voi käydä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Croquis on siis eräänlainen taiteenlaji, jonka ideana on piirtää elävää mallia nopeasti (1-5 min), mikä kehittää havainnoinikykyä ja olennaisen löytämistä sekä tietysti nopeasti piirtämistä. Nämä piirrustukset on kolmannelta kerralta, kun koskaan piirrän oikeaa croquista. Croquispiirrustuskursseja tarjoaa monet kansalaisopistot, itse oon Oulu-opiston kurssilla. Suosittelen kyllä kaikille piirtämisestä tykkääville. Valmiiksi ei tarvitse osata mitään, ja ylikriittisyys unohtuu kyllä piirrellessä ;)

   Poista
 4. Vau naattu, jopas osaat! ois niin siistiä tommonen ü kiva blogi! Hilma

  VastaaPoista
 5. Kannattaa kyllä kokeilla :) kiitos!

  VastaaPoista
 6. oi, kiitos vastauksesta. Itseänikin kiinnostaisi kokeilla!:) ihana blogi sulla, jään seuraamaan:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti! :) kannattaa ehdottomasti kokeilla jos yhtään kiinnostaa. Tossa kehittyy myös tosi nopeasti. Huippua, tervetuloa lukemaan!! :)

   Poista